Μύδια πιλάφι (μυδοπίλαφο) | okoursaros

Μύδια πιλάφι (μυδοπίλαφο)

Μοιράσου το άρθρο:

Για τους περισσότερους από μας, μύδια ίσον μυδοπίλαφο ή σαγανάκι.

Το μυδοπίλαφο λοιπόν, είναι ένα φαγάκι καταπληκτικό, πολύ εύκολο και γρήγορο, ότι πρέπει για κρασάκι και καλή παρέα.

Νηστίσιμο ή με φέτα, δοκιμάστε το και απολαύστε το, οπωσδήποτε!

Υλικά

  • 500 γραμ. μύδια ψύχα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, περασμένες στο μούλτι
  • 1 κουτ. σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ
  • ½ ποτήρι κρασιού κρασί
  • 1 φλυτζ. τσαγιού νερό ζεστό
  • ρίγανη
  • αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 γραμ. φέτα (προαιρετικά)

Για το πιλάφι

  • 2½ κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο ή φυτίνη
  • 4 φλυτζ. τσαγιού νερό, ή ζωμό λαχανικών
  • 1½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
  • αλάτι

Εκτέλεση

1. Βάζουμε το βούτυρο, σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, κι όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε, μέχρι να γυαλίσει καλά.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το νερό ή το ζωμό, το αλάτι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το ρύζι, για 15′ – 20′ περίπου, μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα, βάζουμε από πάνω το καπάκι και το αφήνουμε να σταθεί για 5′ – 10′.

Αν πάρουμε φρέσκα μύδια, τα πλένουμε πολύ καλά, τα ξύνουμε με προσοχή και με ένα μαχαιράκι, τραβάμε τις τριχούλες.

Σ᾿ ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τα μύδια με ένα ποτήρι νερό, τα σκεπάζουμε και τα βράζουμε για 5′.

Αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα, αντί για νερό, τα αχνίζουμε με κρασί.

Όσα μύδια δεν ανοίξουν, τα πετάμε.

Αν μας αρέσουν τα μύδια με το κέλυφος, συνεχίζουμε το μαγείρεμα όπως είναι, αλλιώς αφαιρούμε την ψύχα και πετάμε το κέλυφος.

Αν χρησιμοποιήσουμε μύδια κατεψυγμένα, αφού τα ξεπαγώσουμε, τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε μπολ, με δυο κουταλιές ξύδι και νερό που να τα σκεπάζει, για 10′ με 15′.

Έπειτα τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.

2. Σ᾿ ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι, μέχρι να γίνουν διάφανα.

Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα μύδια και τη φέτα.

Ανακατεύουμε, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10′ – 15′, μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.

Ρίχνουμε τα μύδια και τη φέτα (αν βάλουμε), ανακατεύουμε και βράζουμε για άλλα 5′ περίπου, ανακατεύοντας άλλες δυο φορές.

3. Αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το ρύζι, ανακατέυουμε καλά και σερβίρουμε.

Πηγή

shares