Στουρνάρας: Στην περίοδο 2008-2010 η ευθύνη για την οικονομική κρίση | okoursaros

Στουρνάρας: Στην περίοδο 2008-2010 η ευθύνη για την οικονομική κρίση

Μοιράσου το άρθρο:

Η κατάθεση στην επιτροπή.

Στη δημοσιονομική διαχείριση της περιόδου 2008-2010 απέδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας την κύρια ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της χώρας καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.

Ο κ. Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά: «Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν ήταν ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, αλλά η δημοσιονομική διαχείριση στα έτη 2008 – 2010.

Στη συνέχεια, εξαπέλυσε επίθεση στον προκάτοχό του, Γιώργο Προβόπουλο, λέγοντας ότι «μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα». Αναφερόμενος στην κατάθεση Προβόπουλου, στην οποία είχε ισχυριστεί πως ο κ. Στουρνάρας, ως υπουργός Οικονομικών, καθυστέρησε να παρέμβει στην Attica Bank, είπε:

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Ας κρίνει την περίοδο που ήταν αυτός διοικητής. Εγώ έκρινα ότι έπρεπε να εξυγιανθεί η Τράπεζα Αττικής και σήμερα έχει την καλύτερη διοίκηση και είναι σε εξυγίανση. Θα μπορούσε να το κάνει και ο Προβόπουλος, όταν ήταν στην ΤτΕ. Δεν ήταν αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών. Δεν με ενημέρωσε ποτέ. Έχει κάνει λάθος, ανέτρεξα στο αρχείο μου δεν υπάρχει επιστολή που αναφέρεται στο διττό πρόβλημα ότι ένα πρόσωπο έχει ιδιότητα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου».

Για τα δάνεια στα ΜΜΕ ο κ. Στουρνάρας είπε ότι μόλις 317 εκατ. ευρώ από το 1,311 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί είναι μη εξυπηρετούμενα. Ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των μέσων ενημέρωσης είναι από τους χαμηλότερους, είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το σύνολο των δανείων σε όλη τη χώρα που έχουν ανοίγματα και υπάρχει πιθανότητα να καταγγελθούν υπολογίζονται στο 45%. Στους επαγγελματίες ο μέσος όρος κόκκινων δανείων είναι της τάξεως του 67,2%, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 59,9%, στις μεγάλες επιχειρήσεις 29,5%, στη ναυτιλία 27% και στα ΜΜΕ στο 25%.

Σημεία από την κατάθεση του Γιάννη Στουρνάρα στην Εξεταστική της βουλής:

Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα επειδή δεν του βγήκαν οι προβλέψεις
Με εντάσεις ξεκίνησε και συνεχίζεται η κατάθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια στα ΜΜΕ και τα κόμματα.
Ο κ. Στουρνάρας εξαπέλυσε πυρά κατά του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Εξεταστική Επιτροπή είπε «ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα επειδή δεν του βγήκαν οι προβλέψεις» απαντώντας έτσι στον προκάτοχό του για τις υπόνοιες που είχε αφήσει για τις κινήσεις της ΤτΕ και του κ. Στουρνάρα για το τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Στουρνάρας συνέχισε την επίθεση κατά του προκατόχου του λέγοντας: «Ο κ. Προβόπουλος αν ήθελε μπορούσε να καθαρίσει την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής. Δεν το έκανε και το έκανα εγώ».
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Προβόπουλος είχε πει στην Επιτροπή ότι ο ίδιος δεν θα δημοσιοποιούσε ένα πόρισμα και θα το πήγαινε στον εισαγγελέα αθόρυβα γιατί έτσι κάνει τη δουλειά του.

Η τράπεζα Αττικής πήγαινε στα βράχια 
Αναφορικά με την Τράπεζα Αττικής ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι η κίνηση της Τράπεζα της Ελλάδος να σταματήσει τη χρηματοδότηση μέχρι να αλλάξει η διοίκηση είναι απόφαση εποπτείας της κεντρικής τράπεζας καθώς κρίθηκε ότι η διοίκηση ήταν ακατάλληλη .
Αιχμές πάντως άφησε κατά του προκατόχου του στη θέση του διοικητή της ΤτΕ. «Ο κος Προβόπουλος είχε τη δυνατότητα να καθαρίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του με την Τράπεζα Aττικής. Δεν το έκανε και το έκανα εγώ».
Προσπάθησα να κινηθώ νωρίτερα στην Αττικής. Είδαμε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση. Δοκιμάσαμε δια της πειθούς όταν είδαμε ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση προχωρήσαμε σε πιο σκληρές κινήσεις.
«Η πορεία της Τράπεζας Αττικής ήταν λάθος. Πήγαινε στα βράχια. Τώρα είναι σε πορεία ανάκαμψης».

Η Τράπεζα Αττικής δανειοδοτούσε τον Καλογριτσα σαν να ήταν η Microsoft
Σταμάτης: από πότε αρχίσατε να ανησυχείτε και ζητήσατε να μπει άλλος στη θέση δ/ντος συμβούλου κι άλλος πρόεδρος; Ηταν σωστή η στάση της τράπεζας απέναντι στον κ.  Καλογρίτσα; Δώθηκαν 80 εκ ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και συνολικά 127 εκ ευρώ.

Στουρνάρας: εμείς δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά ομίλους πχ Τοξότης – από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ορισμένες αδυναμίες της τράπεζας και η νομική υπηρεσία είπε να πάει εισαγγελέας λόγω της ζημιάς από υποτιμολόγηση δανείου  – και του κ. Καλογρίτσα αλλά όχι μόνο αυτού –. Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται κυρίως για δάνεια επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Εδιναν επιτόκιο χαμηλό σε εταιρίες σαν να ήταν η Microsoft

Τα κόκκινα δάνεια -Στο 25% αυτά των ΜΜΕ
Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι το σύνολο των «κόκκινων» δανείων αλλά και όσων έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα για «κοκκίνισμα» ανέρχεται σε 45%. Ειδικότερα, το 67,2% αφορά επαγγελματίες, 59,9% μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 29,1% τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 27,4% την ναυτιλία και το 25% τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.
«Από τα 1,311 δισ. ευρώ δανείων προς ΜΜΕ τα καταγγελμένα είναι 319 εκατ. ευρώ, το 25%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τον Ιούνιο του 2015» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε οι μέτοχοι έχουν εισφέρει τα τελευταία χρόνια στις επιχειρήσεις τους πάνω από 400 εκατ. ευρώ».
Τα στοιχεία του διοικητή προκάλεσαν αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξαν ότι ο όγκος των καταγγελμένων δανείων των ΜΜΕ είναι μεγαλύτερος και αγγίζει σχεδόν το 50% του συνολικού δανεισμού προς τον συγκεκριμένο κλάδο.

Άγριο επεισόδιο Στουρνάρα-Κασιδιάρη
Άγριο επεισόδιο μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη ξέσπασε στην εξεταστική επιτροπή όταν ο κ.Κασιδιάρης χαρακτήρισε ψεύτη τον κ.Στουρνάρα και ζήτησε οι απαντήσεις του να πάνε στον εισαγγελέα, να κρατηθεί και να ενεργοποιηθεί το αυτόφωρο.

Ο κύριο Στουρνάρας απάντησε εκνευρισμένος μη μου σηκώνεις έμενά τη φωνή, φράση που είχε ως συνέπεια ο κύριος Κασιδιάρης να προχωρήσει σε χυδαία επίθεση κατά του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος με φράσεις του τύπου «παρτάλι» και «λαμόγιο».

Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε ακόμα περισσότερο στην αίθουσα και επικράτησε πανδαιμόνιο. ο Ηλίας Κασιδιάρης σε έξαλλη κατάσταση έβριζε τον κύριο Στουρνάρα και ζητούσε να συλληφθεί λέγοντάς του «έχεις κατακλέψει τη χώρα είσαι μέσα σε όλα τα σκάνδαλα» .  Από την πλευρά του ο διοικητής  της τραπέζης της Ελλάδος εμφανώς ενοχλημένος του απάντησε «κι εσείς είστε μέσα σε όλα τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής».

Στουρνάρας: Παράνομη η έφοδος στα γραφεία της γυναίκας μου
Ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε ως παράνομη την έφοδο των ελεγκτικών αρχών στην επιχείρηση της συζύγου του για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έγινε επιτόπιος φορολογικός έλεγχος από αναρμόδια όργανα. «Δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ως κράτος δικαίου για αυτό που έγινε» είπε ο κ. Στουρνάρας.
Ο διάλογος με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη είναι χαρακτηριστικός:

Κασιδιάρης: Έγινε ανάθεση έργου από ΚΕΕΛΠΝΟστη σύζυγό σας. Ήταν νόμιμη η ανάθεση;
Στουρνάρας: Ναι
Κασιδιάρης: Πως είναι νόμιμη; Το ΚΕΕΛΠΝΟ αφορά σε λοιμώδη νοσήματα και έδωσε λεφτά για αντιμετώπιση καρκίνου
Στουρνάρας: Ήταν ένωση εταιρειών. Ο διαγωνισμός έγινε το 2009 και το 2011 υπογράφηκε η σύμβαση. Υπουργός έγινα το 2012
Κασιδιάρης: Πήρε το 2012 την καμπάνια του ΕΟΦ για την πολυφαρμακία;
Στουρνάρας: Κατακυρώθηκαν πριν να γίνω Υπουργός
Κασιδιάρης: Ήταν και άλλος μέσα; Μήπως ήταν και ο αδερφός του Βαρβιτσιώτη;
Στουρνάρας: Νομίζω ναι.
Κασιδιάρης: Τα λεφτά όμως εκταμιεύθηκαν όταν ήσασταν Υπουργός
Στουρνάρας: Ό,τι πήρε η γυναίκα μου το πήρε πριν να γίνω Υπουργός. Ήταν σε ένωση πολλών εταιρειών και επιχειρήσεων.
Όλα συνέβησαν πριν να γίνω Υπουργός. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει και μη λοιμώδη νοσήματα.
Η σύζυγός μου μαζί με άλλες εταιρείες έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό ΕΣΠΑ. Δεν ξέρω γιατί μπούκαραν οι εισαγγελείς.
Παράνομη η έφοδος στα γραφεία της γυναίκας μου. Έγινε επιτόπιος φορολογικός έλεγχος από αναρμόδια όργανα. Δεν πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό που έγινε. Της πήραν όλα τα βιβλία, ακόμα και όσα δεν είχαν σχέση με την υπόθεση. Έχει γίνει αναφορά στον Άρειο Πάγο.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι δεν θα καταθέσει ούτε αύριο Τετάρτη στην επιτροπή ο εκδότης του Πρώτου Θέματος, Θέμος Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος της εξεταστικής, Σωκράτης Φάμελλος, ανακοίνωσε ότι ο εκδότης επικοινώνησε μαζί του προσωπικά τη Δευτέρα και του γνωστοποίησε τον προσωπικό λόγο, για τον οποίο δεν μπορεί να προσέλθει. «Συναινώ ότι υφίσταται ο λόγος» πρόσθεσε.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι προσωπικός λόγος «περιέχει θέμα υγείας» και ανακοίνωσε ότι η κατάθεση του Θ. Αναστασιάδη θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

shares