Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι λένε ότι βλέπουν ένα φως όταν πλησιάζουν στο θάνατο

Αν και η συζήτηση περί θανάτου σίγουρα δεν είναι ευχάριστη, δεν μπορεί να μην έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα μοιάζει το τέλος και αν, πράγματι, οι θεωρίες που θέλουν τους ετοιμοθάνατους να βλέπουν ένα τούνελ με λευκό φως έχουν βάση ή όχι.

Μάλλον ήρθε η στιγμή να μπει ένα τέλος σε αυτού του είδους τις απορίες, καθώς μία ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης προσπάθησε να εξερευνήσει αν η προθανάτια εμπειρία είναι ίδια για όλους ή αν λαμβάνει πιο προσωπικά χαρακτηριστικά στον καθένα και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους είναι πολύ εντυπωσιακά.

Άνθρωποι που έφτασαν λίγο πριν το θάνατο αλλά τελικά επέζησαν έχουν μοιραστεί την ιδιαίτερη εμπειρία τους, αναφέροντας άλλοτε πως είδαν ένα λευκό φως, άλλοτε πως ένιωθαν μια ανεξήγητη γαλήνη, μερικές φορές πως είχαν μια εξωσωματική εμπειρία και άλλες ότι ένιωθαν σαν να περνούσαν ένα τούνελ.

«Σκοπός της έρευνάς μας ήταν να εξετάσουμε την κατανομή και τη συχνότητα αυτών των αναφορών προθανάτιας εμπειρίας, ανάλογα με τη θέση και τη χρονική συγκυρία των περιστατικών κάθε φορά», επισημαίνει η Charlotte Martial, συγγραφέας της εν λόγω μελέτης. Για να το επιτύχουν αυτό, οι επιστήμονες κατέγραψαν τις διηγήσεις 154 ανθρώπων που έζησαν σχετική εμπειρία κοντά στο θάνατο και θέλησαν να περιγράψουν ό,τι είχαν ως ανάμνηση από αυτή.

Αυτό που βρήκαν είναι εντυπωσιακό. Όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα, ένας άνθρωπος με προθανάτια εμπειρία βιώνει κατά μέσο όρο τέσσερα διαφορετικά φαινόμενα, με πιο επικρατέστερα εκείνο της γαλήνης (80%), το λαμπερού φωτός (69%) και η συνάντηση με πνεύματα νεκρών ανθρώπων (64%). Αντίθετα, πιο σπάνια ήταν τα φαινόμενα των γρήγορων σκέψεων (5%) και της ενόρασης γεγονότων (4%).

Η Martial απέδωσε τα φαινόμενα αυτή στην αίσθηση αποσύνδεσης από το σώμα που προκαλείται σε όσους φτάνουν κοντά στο θάνατο, αίσθηση που ολοκληρώνεται όταν ο άνθρωπος τελικά «επιστρέφει» στη ζωή. Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, είναι απαραίτητη η περαιτέρω έρευνα ώστε να μελετηθούν σε βάθος οι νευροφυσιολογικοί μηχανισμοί που οδηγούν σε τέτοιου είδους εμπειρίες.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη βρετανική HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά

Διαβάστε επίσης:

Το 50% των ανδρών δεν ξέρει πού βρίσκεται ο κόλπος της γυναίκας
Ισχυρότερες καταιγίδες λόγω … πλοίων
Απίστευτο: Ποιο πασίγνωστο φάρμακο φτιάχνει τα χαλασμένα δόντια
Πώς σας φαίνεται η ιδέα ενός τατουάζ; Μετά από αυτή την έρευνα, μάλλον θα πρέπει...
Ο μεγαλύτερος serial killer στη Γη ήταν... ρωσικά ηφαίστεια
Μυστήριο με αστροφυσική ανακάλυψη – Σημαντικές ανακοινώσεις σήμερα το απόγευμα
Όταν πεθαίνουμε το ξέρουμε ότι είμαστε νεκροί, σύμφωνα με νέα έρευνα.
«Σούπερ χειμώνας» εξόντωσε τους δεινοσαύρους
Επιστήμονες: Η επιβράδυνση της περιστροφής της Γης θα φέρει ισχυρούς σεισμούς μέ...
Το φάρμακο για τη λευχαιμία που ανακάλυψαν Έλληνες επιστήμονες του Πανεπιστημίου...
loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.