Αυτό είναι το μεγαλύτερο πλοίο στο κόσμο και το είχε παραγγείλει Έλληνας

H πολυτάραχη ιστορία και τα ρεκόρ του Seawise Giant, του μεγαλύτερου πλοίου που κατασκευάστηκε ποτέ στον πλανήτη.

Όλοι γνωρίζουμε τον Τιτανικό ελάχιστοι όμως το Seawise Giant το μεγαλύτερο πλοίο που «χτίστηκε» ποτέ και ήταν διπλάσιο σε μέγεθος από το διάσημο υπερωκεάνιο.

Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1974 στα ναυπηγία της Γιοκοσούρα στην Ιαπωνία για λογαριασμό ενός Έλληνα εφοπλιστή (σ.σ. το όνομα του δεν αναφέρεται σε καμία από τις πηγές ή τα ιστορικά στοιχεία του πλοίου) με στόχο να είναι το μεγαλύτερο πλοίο στο κόσμο.

Με μήκος που ξεπερνούσε τα 458 μέτρα και πλάτος 68,8 μέτρων το πέτυχε όμως λόγω του μεγέθους του ήταν αδύνατη η διέλευση από τις διώρυγες του Σουέζ και του Παναμά και  τα στενά της Μάγχης.

Ο Έλληνας εφοπλιστής που το παρήγγειλε δεν το παρέλαβε ποτέ. Υπάρχουν δύο εκδοχές για αυτό. Σύμφωνα με την πρώτη χρεοκόπησε κατά την διάρκεια κατασκευής του πλοίου ενώ σύμφωνα με την δεύτερη αρνήθηκε να το παραλάβει όταν διαπίστωσε πρόβλημα στην προπέλα.

Το όνομα που είχε επιλέξει ο Έλληνας εφοπλιστής ήταν Πόρθος αλλά δεν γράφηκε ποτέ στην πλώρη του. Το πλοίο με την μεταφορική ικανότητα 657.000 τόνων ονομάστηκε τελικά Seawise Giant από την εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ που ήταν οι πρώτοι πλοιοκτήτες της.

Τα επόμενα χρόνια,το πλοίο που σε μήκος ξεπερνούσε το Empire State στην Νέα Υόρκη,  μετονομάστηκε σε Happy Giant την περίοδο 1989 – 91, Jahne Viking από τους νέους Νορβηγούς πλοιοκτήτες, Knock Nevis την περίοδο 2004 -2009 ενώ όταν έφθασε η στιγμή της αποσυναρμολόγησης το 2010 το τελευταίο του όνομα ήταν Mont.

Η πιο σημαντική στιγμή στην πολυτάραχη πορεία του πλοίου ήταν ο βομβαρδισμός του από την ιρακινή αεροπορία στις 14 Μαϊου του 1988 κατά την διάρκεια του πολέμου με το Ιράν. To Seawise Giant το οποίο μετέφερε αργό πετρέλαιο από το Ιραν χτυπήθηκε από βόμβες οι οποίες προκάλεσαν έκρηξη, πυρκαγιά και τελικά την βύθιση του σε ρηχά νερά κοντά σε ακτή του νησιού Λάρακ του Ιράν.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Διαβάστε επίσης:

Η αντίδραση αυτού του αγοριού στο άκουσμα των όρκων της μητριάς του είναι ό,τι π...
Έτσι ξεκίνησε η μόδα με τα ροζ φλαμίνγκος
Η παραλία, με τα πραγματικά, ολοζώντανα φλαμίνγκο
Καρχαρίας πήδηξε πάνω σε αλιευτικό και...σκάλωσε εκεί [βίντεο]
Τέτοιο (κυκλικό) ουράνιο τόξο δεν έχετε ξαναδεί στη ζωή σας [βίντεο]
Βρήκαν αρχαία ταφή αλλά όλοι ασχολούνται με την αρχαιολόγο!
Μεθυσμένος τη γλιτώνει φτηνά, όταν επιχειρεί να δώσει γάλα εβαπορέ σε αρκούδα [β...
Το απίστευτο δώρο που έκανε στη γυναίκα του, Ρώσος γαμπρός
Πώς παγιδεύουν οι παιδεραστές παιδιά μέσω Facebook [βίντεο]
Σκύλος... γλίτωσε από του αλιγάτορα τα δόντια! [βίντεο]
loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.