Ταϊλάνδη: Μάχη με το χρόνο και το νερό δίνουν οι διασώστες - Σε κρίσιμη κατάσταση το ένα παιδί | okoursaros

Ταϊλάνδη: Μάχη με το χρόνο και το νερό δίνουν οι διασώστες – Σε κρίσιμη κατάσταση το ένα παιδί

Μοιράσου το άρθρο:

Από  ώρα σε  ώρα αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι η επιχείρηση διάσωσης.

Κορυφώνεται η αγωνία στην Ταϊλάνδη, καθώς ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της δύσκολης επιχείρησης για τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους, που έχουν εγκλωβιστεί σε σπήλαιο για δύο εβδομάδες.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης «η διάσωση έχει ολοκληρωθεί για τη νύχτα (σ.σ. τοπική ώρα) και θα ξεκινήσει ξανά σε 10-20 ώρες, επειδή έχουμε χρησιμοποιήσει όλο το οξυγόνο». Κατά τις νεότερες πληροφορίες, η νέα επιχείρηση θα ξεκινούσε περίπου στις 4 τα χαράματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν διασωθεί 4 παιδιά με την βοήθεια διασωστών και απομένουν 8 συν ο προπονητής τους.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ένα από τα 4 διασωθέντα παιδιά είναι σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

«Έχουμε δύο εμπόδια: το νερό και τον χρόνο. Κάνουμε αγώνα από την πρώτη στιγμή εναντίον αυτών των δύο. Πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούμε, ακόμη και αν είναι δύσκολο να τα βάλουμε με τα στοιχεία της φύσης» είπε νωρίτερα ο κυβερνήτης της περιοχής, Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.

Η πρώτη πράξη του δράματος είχε αίσιο τέλος: Μετά από δύο εβδομάδες «θαμμένα» στο σκοτάδι, τα πρώτα τέσσερα παιδιά είδαν ξανά το φως της ημέρας. Η είδηση της πρώτης αυτής διάσωσης έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας ενθουσιασμό στην παγκόσμια κοινότητα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, τέσσερα από τα έξι παιδιά που απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι, και είναι καλά στην υγεία τους.

Σήμερα το πρωί η δεύτερη φάση της επιχείρησης

Η επόμενη φάση της διάσωσης αναμένεται να αρχίσει στις 8 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα), καθώς «χρησιμοποιήθηκε όλο το διαθέσιμο οξυγόνο» και πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν 90 δύτες, 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί, ενώ οι διασωθέντες ανήλικοι – των οποίων τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά – χρειάστηκε να διανύσουν ένα χιλιόμετρο υποβρυχίως.

Η κατάσταση κάθε άλλο παρά απλή είναι. Με δεδομένα τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στη σπηλιά αλλά και τη βροχή που άρχισε να πέφτει στην περιοχή Τσιανγκ Ράι νωρίτερα, η προσπάθεια διάσωσης μοιάζει όλο και περισσότερο με θρίλερ, καθώς η μάχη με τον χρόνο είναι άνιση και τα προβλήματα που δημιουργούνται στους εγκλωβισμένους αυξάνονται κάθε στιγμή που περνά.

Με «κομμένη την ανάσα»

Η επιχείρηση ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής με τον απεσταλμένο του BBC στην περιοχή να μεταδίδει πως οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η κρίσιμη επιχείρηση θα διαρκέσει δύο με τρεις ημέρες, αν και μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει γρηγορότερα του αναμενομένου.

Οι διασώστες είχαν καταφέρει να περάσουν σωλήνα μήκους πολλών χιλιομέτρων για να διοχετεύσουν οξυγόνο στο σπήλαιο όπου έχει καταφύγει η ομάδα και το επίπεδο του οξυγόνου έχει σταθεροποιηθεί μέσα σ’ αυτό.

shares