Τσίπρας από ΣΒΒΕ: Φοροελαφρύνσεις 750 εκατ. ευρώ για το 2019 | okoursaros

Τσίπρας από ΣΒΒΕ: Φοροελαφρύνσεις 750 εκατ. ευρώ για το 2019

Μοιράσου το άρθρο:

«Μετά τον Αύγουστο η χώρα μας περνά σε μια πραγματικά νέα εποχή»

Στοχευμένες φοροελαφρύνεις 750 εκατ. ευρώ για το 2019 εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΕΕ), στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ανέφερε ότι προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος 1,5 δισ. ευρώ για το 2020 και 3 δισ. για το 2022.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη φορολογική συμπίεση που επηρέασε όχι μόνον τους αδυνάμους αλλά και τη λεγόμενη μεσαία τάξη, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως τώρα μετά τη συμφωνία του eurogroup και η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια πρέπει να συστρατευτούν οι κοινωνικοί εταίροι.

«Καταφέραμε από μία χώρα παράδειγμα προς αποφυγή να έχουμε για τρίτη συνεχή φορά πλεονάσματα και να είμαστε χώρα παράδειγμα προς μίμηση», ανέφερε.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «κάναμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις που κανείς κοινωνικός εταίρος δεν πίστευε ότι θα γίνουν».

«Χρειαζόμαστε αλλαγή παραγωγικού μοντέλου», πρόσθεσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα που διαμορφώνεται ένα καινούργιο σχέδιο-μοντέλο ανάπτυξης, ο καθένας πρέπει να συμβάλει».

«Πρώτη προτεραιότητά είναι να ενώσουμε δυνάμεις για να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία του eurogroup δεν αφορά την εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά τον κάθε ένα και θα αφορά και τις επόμενες κυβερνήσεις».

«Για αυτή την απόφαση (σ.σ. απόφαση eurogroup) εργαζόμασταν αδιάκοπα τα τελευταία τρία χρόνια», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός», συμπληρώνοντας ότι «προετοιμάσαμε με σκληρή δουλειά την έξοδο από τα μνημόνια».

Αναφερόμενος για τα συμφωνηθέντα σχετικά με το ελληνικό χρέος ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι πλέον «δίνονται οι απαραίτητες εγγυήσεις για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του»

«Η τροχιά απομείωσης του χρέους καθίσταται προβλέψιμη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δημιούργησαν έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 15 χρόνια.

«Και αυτός ο καθαρός διάδρομος δίνει το δημοσιονομικό χώρο για ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Μιλώντας για τις φοροελαφρύνσεις ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος ύψους 860 εκ. ευρώ το 2019 και από αυτά – όπως είπε – θα διατεθούν για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις γύρω στα 750 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ανοίγει ο δρόμος για τις αγορές χρήματος «γιατί οι ξένοι επενδυτές αναγνωρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους».

«Το βλέπουν ήδη οι ξένοι επενδυτές όπως φαίνεται και από τις αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης», δήλωσε.

«Υπουργείο Βιομηχανίας;»

Σε ό,τι αφορά την ελληνική βιομηχανία ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «επιδιώκουμε να πρωταγωνιστήσει στον εξαγωγικό αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας και στόχος μας είναι η συμμετοχή της στο ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει στο 12% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για τη δημιουργία διακριτού υπουργείου για τη βιομηχανία, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «την εξετάζουμε με προσοχή, καθώς και δική μας επιδίωξη, είναι η προώθηση στοχευμένων πολιτικών και η άμεση επίλυση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων, που θα συμβάλουν στον μέγιστο βαθμό στην ανάπτυξη του βιομηχανικού κλάδου».

Σκοπιανό

Μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών, σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για την υπεύθυνη -όπως είπε- στάση που δημόσια κράτησε σχετικά με τη συμφωνία και των προοπτικών που αυτή ανοίγει.

«Αναγνωρίζω και σέβομαι τις ευαισθησίες των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ», είπε ο πρωθυπουργός, για να τονίσει: «Αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες, να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον».

«Με τη συμφωνία αυτή, και χωρίς να παρεκκλίνουμε από την εθνική γραμμή, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εδώ και παραπάνω από δυο δεκαετίες, αδράξαμε την ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών σε πολλά επίπεδα», επεσήμανε.

shares