Γιατί οι Γερμανοί χρησιμοποιούν μόνο μετρητά; | okoursaros

Γιατί οι Γερμανοί χρησιμοποιούν μόνο μετρητά;

Μοιράσου το άρθρο:

Τη στιγμή που η Σουηδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανοίγουν τον δρόμο για ένα μέλλον ηλεκτρονικών συναλλαγών και η Ελλάδα πιέζεται να αυξήσει τη χρήση πλαστικού χρήματος, η Γερμανία συνεχίζει να συναλλάσσεται με μετρητά.

[ecp code=”adsensediafora”]

Σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, το 80% των συναλλαγών στη Γερμανία γίνεται με μετρητά. Ακόμα και όταν χειρίζονται μεγάλα ποσά, οι Γερμανοί αποφεύγουν τις κάρτες, ενώ κατά μέσο όρο κρατούν στα πορτοφόλια τους 110 ευρώ.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα QUARTZ, είναι πολλοί οι λόγοι που ο γερμανικός λαός προτιμά τις παραδοσιακές συναλλαγές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι Γερμανοί προτιμούν την ανωνυμία των μετρητών σε αντίθεση με την επωνυμία των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ο κυριότερος όμως λόγος σύμφωνα με αναλυτή της ΕΚΤ είναι η αίσθηση του ελέγχου που προσφέρει η αποθήκευση των χρημάτων στο πορτοφόλι. Ακόμα, μια μικρή αναδρομή στην σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας καταδεικνύει το φαινόμενο.

Ο υπερπληθωρισμός την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της αξίας των μάρκων. Στο τέλος της περιόδου, λίγο πριν την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ένα καρβέλι ψωμί κόστιζε 428 δισεκατομμύρια μάρκα και ένα κιλό βούτυρο έξι τρισεκατομμύρια.

Όταν μάλιστα οι εργοδότες ετοιμάζονταν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους, οι τελευταίοι συνήθιζαν να περιμένουν κρατώντας μεγάλους κουβάδες που στο τέλος της μέρας γέμιζαν με μετρητά. Υπό τον φόβο ότι το μάρκο θα έχανε πλήρως την αξία του, οι Γερμανοί ξόδευαν τα χρήματά τους σε αντικείμενα και προϊόντα που δεν θα αγόραζαν σε διαφορετική περίπτωση.

Μετά τη λήξη του πολέμου, το νέο γερμανικό μάρκο που υιοθετήθηκε, προκάλεσε μεγάλα προβλήματα, καθώς οι Γερμανοί είδαν το 90% των χρημάτων τους να εξαφανίζεται. Όμως το νέο νόμισμα ήταν ένα αναγκαίο, δύσκολο βήμα για μπει η οικονομία της χώρας ξανά σε κίνηση. Γι’ αυτό το λόγο, το γερμανικό μάρκο αποτέλεσε σύμβολο υπερηφάνειας.

Σύμφωνα με το QUARTZ, ερευνητές εκτιμούν ότι ο υπερπληθωρισμός αφήνει πάντοτε τα σημάδια του σε ένα λαό. Χώρες στις οποίες έχουν λάβει χώρα τραπεζικές και οικονομικές κρίσεις, οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες και γι’ αυτό το λόγο προτιμούν να έχουν τα χρήματα πάνω τους.

Τέλος, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, «οι Γερμανοί αγαπούν τα μετρητά για τους ίδιους ιστορικούς λόγους που μισούν το χρέος». Εξάλλου, ο γερμανικός λαός ανήκει τους πληθυσμούς με τα μικρότερα ποσοστά αγοράς κατοικιών. Το 2011, μόλις τι 33% των Γερμανών είχαν πιστωτική κάρτα, ενώ εξ αυτών, ελάχιστοι τις χρησιμοποιούσαν. Κατά ένα τρόπο, η προτίμηση των μετρητών στη Γερμανία συνδέεται με τον φόβο και την απαισιοδοξία για το μέλλον, δύο παράγοντες που προκύπτουν από το σκοτεινό της παρελθόν.

trapezes

[ecp code=”adsense300250″]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

shares