Κίνδυνος για ηλεκτρονικά κατασχετήρια και δέσμευση λογαριασμών ακόμη και για μικροποσά | okoursaros

Κίνδυνος για ηλεκτρονικά κατασχετήρια και δέσμευση λογαριασμών ακόμη και για μικροποσά

Μοιράσου το άρθρο:

Στα 17,54 δισ. ευρώ οι οφειλές προς το ΚΕΑΟ

Tην αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου προκάλεσε η απόφαση της Κυβέρνησης να διαβιβάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των 630.000 ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, αρκεί να μην βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης.

Μέχρι πρόσφατα στο ΚΕΑΟ εντάσσονταν μόνο οι οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, γεγονός που λειτουργούσε ως ασφαλιστική δικλίδα και στην ουσία αποτελούσε ένα «μαξιλάρι» προστασίας για τους μικροοφειλέτες. Πλέον εν όψει του κινδύνου κατασχέσεων ακόμη και για μικροποσά, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας υπογραμμίζει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός για τον κίνδυνο ηλεκτρονικών κατασχετηρίων και δεσμεύσεων λογαριασμών, για μικρά ποσά οφειλής.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, «η μεταβίβαση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών από τα Ταμεία, στον εισπρακτικό μηχανισμό του ΚΕΑΟ για την εντατικοποίηση των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης, όπως εκείνες των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, θα πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς και να μας βρει ενημερωμένους, ώστε να αποφύγουμε ηλεκτρονικά κατασχετήρια και δεσμεύσεις επιχειρηματικών λογαριασμών».

Η ΕΣΕΕ, μάλιστα, προειδοποιεί ότι όσο καθυστερεί η ψήφιση και εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τόσο περισσότερες επιχειρήσεις εκτίθενται στο κίνδυνο έκρηξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και τράπεζες. Αντιθέτως, ο «Μηχανισμός Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών» για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες δίνει τη δυνατότητα στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους να ξεκινήσει τη διαδικασία βοήθειας για την ταυτόχρονη ρύθμιση όλων των υποχρεώσεών τους.

«Το μόνο λοιπόν που ενδέχεται να αποτελεί παρηγοριά στην απόφαση της διαβίβασης των οφειλών από το πρώτο ευρώ στο ΚΕΑΟ, είναι να βοηθήσει τον υπόχρεο να καλύψει έτσι το ελάχιστο απαιτούμενο όριο των 20.000 ευρώ, για την ένταξη του οφειλέτη στον μηχανισμό ρύθμισης, με το ενδεχόμενο πλεονέκτημα να «κουρευτούν» τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις της οφειλής…», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στα 17,54 δισ. ευρώ οι οφειλές προς το ΚΕΑΟ

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την 4η τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, προκύπτουν τα εξής:

– Στο τέλος του 2016 το συνολικό ποσό των οφειλών που είχαν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο., διαμορφώθηκε στα 17,54 δισ. ευρώ. Το τρέχον υπόλοιπο μεταβάλλεται καθημερινά, καθώς οι οφειλές των ενταγμένων οφειλετών αφενός αυξάνονται λόγω των μηνιαίων πρόσθετων τελών καθυστέρησης ή από νέες οφειλές που δημιουργούν οι οφειλέτες αυτοί και αφετέρου μειώνονται με τις καταβολές ποσών (δόσεις ρύθμισης, έναντι καταβολή, εξόφληση).

– Εντός του τελευταίου τριμήνου το τρέχον υπόλοιπο των οφειλών στο Κ.Ε.Α.Ο. αυξήθηκε κατά 615,3 εκατ. ευρώ, που αναλογεί σε 3,64% αύξηση. Από αυτά, τα 395,5 εκατ. ευρώ είναι αύξηση στις κύριες οφειλές και τα 219,8 εκατ. ευρώ αύξηση στα πρόσθετα τέλη (3,23% και 4,68% αύξηση, αντίστοιχα). Μέσα στο Δ΄ Τρίμηνο εντάχθηκαν οι οφειλές 12.719 οφειλετών ύψους 181,9 εκατ. ευρώ (κύρια οφειλή και πρόσθετα τέλη).

– Παρατηρείται συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 127.806 οφειλέτες (40,6% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας, ενώ το 64,6% των οφειλετών (203.504 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας.

– Οι οφειλές στο ΚΕΑΟ το 2016 αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας από τα συνολικά 33,6 δισ. ευρώ των καταγεγραμμένων οφειλών 25ετίας και πλέον (από το 1990) σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, τα 21,6 δισ. ευρώ είναι χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το 2009 και κατά τη περίοδο της κρίσης.

– Αναλυτικά το 90% των απλήρωτων εισφορών, δηλαδή τα 30 δισ. ευρώ, αφορούν τα δύο μεγάλα ταμεία το ΙΚΑ με 19,5 δισ. ευρώ και τον ΟΑΕΕ με 10,5 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν ο ΟΓΑ με 1,4 δισ. ευρώ, το ΕΤΑΑ με 836 εκατ. ευρώ και το ΤΣΜΕΔΕ με 800 εκατ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

shares