Κομήτης πέφτει με ταχύτητα στον Ήλιο σε σπάνιο βίντεο της NASA | okoursaros

Κομήτης πέφτει με ταχύτητα στον Ήλιο σε σπάνιο βίντεο της NASA

Μοιράσου το άρθρο:

Κομήτης καμικάζι.

Ένα μεγάλο διαστημικό παγάκι που μάλλον πάσχει από αυτοκτονικό ιδεασμό διαλύεται πέφτοντας προς τον Ήλιο με ταχύτητα 600 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Ο αυτόχειρας κομήτης εκτιμάται μάλιστα ότι ήταν το ταχύτερο αντικείμενο στο Ηλιακό Σύστημα τη στιγμή που καταστράφηκε.

Ο δορυφόρος SOHO (Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο), προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στη NASA και την αντίστοιχη ευρωπαϊκή υπηρεσία ESA, παρακολουθούσε τον κομήτη για τρεις μέρες μέχρι την διάλυσή του στις 4 Αυγούστου.

Ο εισερχόμενος κομήτης έρχεται από τα δεξιά. Ο κενός δίσκος στο κέντρο προέρχεται από όργανο που κρύβει την εκτυφλωτική λάμψη του Ήλιου (Πηγή: ESA/NASA/SOHO/Joy Ng)   (Φωτογραφία:  NASA )

Το εισερχόμενο αντικείμενο επιταχύνθηκε λόγω της πανίσχυρης βαρυτικής έλξης του Ήλιου. Δεν έφτασε μέχρι το άστρο αλλά διαλύθηκε καθώς περνούσε πίσω του λόγω των ακραίων δυνάμεων.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Καρλ Μπάταμς, αστρονόμο που διευθύνει το πρόγραμμα Sungrazing Comets με χρηματοδότηση της NASA, ο κομήτης ήταν «χαλαρά» το ταχύτερο μη σωματιδιακό αντικείμενο του Ηλιακού Συστήματος.

Όπως αναφέρει η Σάρα Φρέιζερ του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης «Γκόνταρντ» της NASA, ο μακαρίτης ήταν μέλος της οικογένειας κομητών Κρόιτζ, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι θραύσματα ενός γιγάντιου κομήτη που διαλύθηκε κοντά στον Ήλιο πριν από μερικούς αιώνες.

Ακολουθούν μια έντονα εκκεντρική τροχιά που τους φέρνει σε τεράστια απόσταση από τον Ήλιο, και χρειάζονται περίπου 800 χρόνια για να ολοκληρώσουν μια περιφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

shares