Παραλήρημα Ερντογάν: Ζητά επισήμως επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης | okoursaros

Παραλήρημα Ερντογάν: Ζητά επισήμως επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης

Μοιράσου το άρθρο:

Η Λωζάνη δεν είναι ιερό κείμενο, θα την συζητήσουμε, θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο, είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας

Θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάνης έφτασε να θέσει -για πρώτη φορά- ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο και κλιμακώνοντας ταυτόχρονα τις προκλητικές του δηλώσεις του τελευταίου διαστήματος, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι ούτε ιερό κείμενο, ούτε ιερό βιβλίο. Και βέβαια θα το ξανασυζητήσουμε.

Στο πλαίσιο της σημερινής ομιλίας του, κατά την Διάσκεψη για «Το Πνεύμα της Νέας Ασφάλειας της Τουρκίας» της Αστυνομικής Ακαδημίας, που διοργανώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης, λέγοντας τα εξής :
«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι το τελευταίο κράτος που ιδρύσαμε με ό,τι μας απέμεινε μετά από όλες τις αυτοθυσίες που θα μπορούσαμε να κάνουμε… Η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι το πρώτο κράτος, ας μην ξεγελιόμαστε. Είμαστε κληρονόμοι ενός έθνους που είδε τα εδάφη του να φθάνουν τα 22 εκ. χλμ. Λίγο πριν την ίδρυση της Δημοκρατίας κατείχαμε εδάφη 3 εκ. χλμ. Μειώθηκαν, μειώθηκαν, μειώθηκαν και κατέληξαν στα 780.000 χλμ  Ορισμένοι ενοχλούνται όταν αναφέρομαι στη Λωζάνη. Γιατί ενοχλείστε; Δυστυχώς στη Λωζάνη από αυτά τα 3 εκ χλμ, κάποια μέρη ‘φαγώθηκαν’  και έμειναν 780.000 χλμ. Μας πήραν τα μέρη που ήταν μπροστά στη μύτη μας και περηφανεύονται γι΄ αυτό. Και λένε ότι από αυτή τη συνθήκη, αυτή τη συμφωνία βγήκαμε με επιτυχία. Πως γίνεται να δίνεις αυτό που έχεις στα χέρια σου και ακόμη να λες ότι πετύχαμε ;»

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Cumhuriyet, στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης : «Και βέβαια χαιρετίζουμε με εκτίμηση όλες τις επιτυχίες της Λωζάνης, αλλά η Λωζάνη δεν είναι ένα αδιαμφισβήτητο, ιερό κείμενο. Και βέβαια θα το συζητήσουμε. Βαδίζοντας προς το 2023, έχουμε επίγνωση ότι θα θίξουμε τα συμφέροντα αρκετών. Αλλά και πάλι θα το πράξουμε». Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι ακόμη δεν έχουν αναρτηθεί στα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης βίντεο με το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας  Ερντογάν.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν έρχονται σε μια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει σοβαρά εν αμφιβόλω τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, καθώς σήμερα οι επικεφαλής των σημαντικότερων πολιτικών ομάδων ανακοίνωσαν στο Στρασβούργο ότι προτίθενται να κατεβάσουν την Πέμπτη ψήφισμα προς ψηφοφορία με την οποία θα ζητείται η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ- Τουρκίας, καθώς «τα στοιχεία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά».

Κλιμάκωση των προκλήσεων

Οι νέες προκλητικές αναφορές του Ερντογάν, που πλέον φτάνει στο σημείο να μιλά για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης προστίθενται στην αλυσίδα των δηλώσεων και δημόσιων τοποθετήσεων που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας για «τα σύνορα της καρδιάς» των Τούρκων και τις προτροπές του προς την τουρκική νεολαία να ερευνήσει το ζήτημα .

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είχε πει πριν από περίπου ένα μήνα απευθυνόμενος σε κοινοτάρχες στην Άγκυρα, όπου είχε αμφισβητήσει ευθέως τη Συνθήκη και τις επιταγές της.
«Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάνη και το Εθνικό Συμβόλαιο», είχε πει τότε και είχε προσθέσει: « Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάνη και ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε».

«Οι νέοι μας πρέπει να ερευνήσουν καλά τη Λωζάνη. Αυτός που έφτιαξε το κόμμα μου και υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήταν σωστός; Έκανε κάτι έξυπνο; Ας αναρωτηθούμε. Εγώ θέλω οι νέοι να είναι σαν τους μελισσοκόμους» είχε πει χαρακτηριστικά.

Και συνέχιζε τότε: «Όταν καθίσαμε στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων, το 1923) χάσαμε. Σήμερα, όμως, γιατί το Εθνικό Συμβόλαιο δημιουργεί ανησυχία; Το Εθνικό Συμβόλαιο το έφερε ο Μουσταφά Κεμάλ. Και γιατί ανησυχείτε; Εμείς δεν είμαστε καθόλου ανήσυχοι. Αυτό το Εθνικό Συμβόλαιο που αφορά στη Δύση μέχρι την Ανατολή πότε ξεκίνησε; Δεν υπάρχει εδώ ημερομηνία; Αυτό εδώ το έθνος δεν έχει παρελθόν; Aς μάθουμε ποιοι ήμασταν χθες και ας δούμε ποιοι είμαστε σήμερα».

«Κοιτάζοντας το οθωμανικό μας παρελθόν» είχε προσθέσει τότε  ο «σουλτάνος», «τι διακρίνουμε; Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν τόσο μεγάλη όσο και η κατεδάφιση που υπέστη. Δείτε μόνο που ήμασταν και που βρισκόμαστε σήμερα. Άραγε οι νέοι μας αυτά τα γνωρίζουν;  Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικό Συμβόλαιο. Δυστυχώς, και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορά μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας».

«Μπαίνοντας στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, ήταν να προστατεύσουμε τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου. Αλλά, δυστυχώς, ούτε δυτικά ούτε ανατολικά καταφέραμε να προστατεύσουμε τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου. Φαίνεται πως σκοπός ήταν να βάλουν την Τουρκία σε έναν φαύλο κύκλο και να ξεχάσουμε μία χιλιετία Σελτζουκικού και Οθωμανικού παρελθόντος που υπήρχε σε αυτήν εδώ τη γεωγραφική περιοχή» είχε καταλήξει.

Τι προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης

Η Συνθήκη της Λωζάνης υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ (που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη).

Έθετε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και καταργούσε τη Συνθήκη των Σεβρών, που είχε υπογραφεί τρία χρόνια νωρίτερα,και είχε γίνει δεκτή από τον σουλτάνο Μουσταφά Κεμάλ, αλλά απορρίφθηκε από το κίνημα των Νεότουρκων.

Μετά την εκδίωξη από την Μικρά Ασία του Ελληνικού στρατού από τον Τουρκικό υπό την ηγεσία του Κεμάλ Ατατούρκ, εμφανίστηκε η ανάγκη για αναπροσαρμογή της συνθήκης των Σεβρών. Στις 20 Οκτωβρίου 1922 ξεκίνησε το συνέδριο που διακόπηκε μετά από έντονες διαμάχες στις 4 Φεβρουαρίου 1923 για να ξαναρχίσει στις 23 Απριλίου. Το τελικό κείμενο υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου μετά από 7,5 μήνες διαβουλεύσεων.

Η Τουρκία ανέκτησε την Ανατολική Θράκη, κάποια νησιά του Αιγαίου, συγκεκριμένα την Ίμβρο και την Τένεδο, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία, την περιοχή της Σμύρνης και της Διεθνοποιημένης Ζώνης των Στενών η οποία όμως θα έμενε αποστρατικοποιημένη και αντικείμενο νέας διεθνούς διάσκεψης. Παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, όπως προέβλεπε και η συνθήκη των Σεβρών, αλλά χωρίς πρόβλεψη για δυνατότητα αυτοδιάθεσης. Ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των στενών.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει σε είδος (ελλείψει χρημάτων) τις πολεμικές επανορθώσεις. Η αποπληρωμή έγινε με επέκταση των τουρκικών εδαφών της Ανατολικής Θράκης πέρα από τα όρια της συμφωνίας. Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος παραχωρήθηκαν στην Τουρκία με τον όρο ότι θα διοικούνταν με ευνοϊκούς όρους για τους Έλληνες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε την ιδιότητα του Εθνάρχη και το Πατριαρχείο τέθηκε υπό ειδικό διεθνές νομικό καθεστώς.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία. Με ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο χώρες και η αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

shares