Το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο του κόσμου | okoursaros

Το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο του κόσμου

Μοιράσου το άρθρο:

Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Το ηφαίστειο στο Ιαπωνικό νησί του Iwo Jima χαρακτηρίστηκε από τους επιστήμονες ως το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο του κόσμου. Οι ηφαιστειολόγοι λένε ότι είναι απλά θέμα χρόνου να γίνει μια πολύ μεγάλη έκρηξη η οποία με ένα τσουνάμι 25 μέτρων θα μπορούσε να καταστρέψει τη Νότια Ιαπωνία και την παράκτια Κίνα συμπεριλαμβανομένων των ακτών της Σανγκάη και του Χόνγκ Κόνγκ. Το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ έφτιαξε μια λίστα με τα δέκα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια του κόσμου τα οποία ενδέχεται να εκραγούν. Ο κίνδυνος της έκρηξης θα μπορούσε να συμβεί μέσα στα επόμενα 100 χρόνια σκοτώνοντας 1.000.000 ανθρώπους ή και περισσότερους σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η λίστα δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα volcanocafe με σκοπό να αναδείξει τα ηφαίστεια που δεν έχουν μελετηθεί αρκετά αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε περίπτωση έκρηξης. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το ηφαίστειο στο νησί της Ιαπωνίας το οποίο είναι 20 μέτρα ψηλότερο από ότι ήταν το 1945 λόγω της αύξησης του μάγματος και με την παραλία να είναι 17 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του ωκεανού. Το νησί «ωθείται» 1 μέτρο κάθε τέσσερα χρόνια εδώ και εκατοντάδες έτη. Αν συνέβαινε μία έκρηξη θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στις παράκτιες περιοχές των χωρών.

Μία έκρηξη παρόμοιου ηφαιστείου ήταν αυτή του Kuwae στο Βανουατού στον Ειρηνικό προκάλεσε ένα τσουνάμι 30 μέτρων στο βόρειο τμήμα της Νέας Ζηλανδίας και οδήγησε σε κατάρρευση του πολιτισμού της Πολυνήσιας. Το δεύτερο πιο θανατηφόρο ηφαίστειο Apoyeque στη Νικαράγουα δίπλα στην πρωτεύουσα Μανάγκουα με τα 2 εκατομμύρια πληθυσμού. Το συγκεκριμένο ηφαίστειο θα μπορούσε να προκαλέσει υποθαλάσσια έκρηξη και τσουνάμι στη λίμνη. Έχουν σημειωθεί εκρήξεις στο παρελθόν ανά 2.000 χρόνια και η τελευταία που έγινε ήταν πριν 2.000 χρόνια. Τα άλλα ηφαίστεια που είναι στη λίστα είναι στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες, στο Μεξικό και στο Καμερούν.

Σύμφωνα με ηφαιστειολόγους υπάρχουν αρκετά ηφαίστεια τα οποία θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα αλλά δεν παρακολουθούνται σωστά. Ο καθηγητής Albert Zijlstra, δήλωσε σχετικά: «Υπάρχουν μέρη του κόσμου όπου η παρακολούθηση των ηφαιστείων είναι πολύ κακή και πολλά από αυτά τα οποία παρακολουθούνται ελάχιστα βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές». Την τελευταία φορά που συντάχθηκε παρόμοια λίστα ήταν πριν 25 χρόνια και περιελάμβανε ηφαίστεια κοντά σε πιο ανεπτυγμένες περιοχές ενώ τώρα είναι αρκετά ηφαίστεια κοντά σε φτωχές και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Mayon, Φιλιππίνες
Mayon, Φιλιππίνες
Mount Aso
Mount Aso
Taal, Φιλιππίνες
Taal, Φιλιππίνες
Iwo Jima
Iwo Jima

Η λίστα με τα 10 πιο επικίνδυνα ηφαίστεια είναι η εξής:

1. Iwo Jima, Ιαπωνία

2. Apoyeque, Νικαράγουα

3. Campei Flegrei, Ιταλία

4. Mount Aso, Ιαπωνία

5. Trans Mexico Volcanic Belt, Μεξικό

6. Gunung Agung, Ινδονησία

7. Mount Cameroon, Καμερούν

8. Taal, Φιλιππίνες

9. Mayon, Φιλιππίνες

10. Gunung Kelud, Ινδονησία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

shares