Ξεμπλοκάρουν έξι μεγάλα έργα | okoursaros

Ξεμπλοκάρουν έξι μεγάλα έργα

Μοιράσου το άρθρο:

Εξασφαλίστηκαν 845,9 εκατ. Ευρώ

Την κοινοτική χρηματοδότηση με κονδύλια ύψους 845,9 εκατ. ευρώ για έξι μεγάλα έργα υποδομών εξασφάλισε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σηματοδοτώντας ουσιαστικά για κάποια που είχαν κολλήσει την απεμπλοκή τους και για άλλα που δεν είχαν καν δημοπρατηθεί τις διαδικασίες επανεκκίνησής τους.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, εξέδωσε χθες τις έξι προσκλήσεις για τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια με συνολική ενδεικτική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ύψους 845, 9 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020. Τα έργα αυτά είναι:

1.Κατασκευή αυτοκινητοδρόμων του αναλυτικού Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου: Η παρούσα πρόσκληση συμπεριλαμβάνει παρεμβάσεις σχετικές με:

• την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος,

• την κατασκευή της οδικής σύνδεσης της περιοχής Ακτίου με τον Δυτικό Αξονα Βορρά – Νότου.

Με την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων αξόνων αφενός αναβαθμίζεται το οδικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, ενώ παράλληλα η λειτουργία των εν λόγω αυτοκινητοδρόμων συμβάλλει στην προώθηση της υλοποίησης του αναλυτικού Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου για μια ολοκληρωμένη οδική διασύνδεση των περιοχών της χώρας. Η ενδεικτική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 418.382.353 ευρώ.

2. Εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών σε επιλεγμένα τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι – Προμαχώνας ΠΑΘΕ/Π: Στο πλαίσιο της δράσης επιδιώκεται η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης, αυτόματης προστασίας συρμών ETCS επιπέδου 1 και τηλεπικοινωνιών, η εγκατάσταση συστήματος ηλεκτροκίνησης σε επιλεγμένα σημεία του σιδηροδρομικού άξονα ΠΑΘΕ/Π και εντοπισμένες υποστηρικτικές εργασίες αναβάθμισης υποδομής/επιδομής (όπου απαιτούνται).

Στόχος είναι η ολοκλήρωση της ανάπτυξης συστημάτων και της εγκατάστασης ηλεκτροκίνησης σε όλο το μήκος του άξονα ΠΑΘΕ/Π, με τελικό σκοπό την ενίσχυση των σιδηροδρομικών μεταφορών προσώπων και αγαθών. Η ενδεικτική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 215 εκατ. ευρώ.

3. Κατασκευή τμημάτων του αναλυτικού Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου στην Περιφέρεια Κρήτης: Η δράση περιλαμβάνει δύο έργα που αφορούν τις παρεμβάσεις «Αναβάθμιση οδικού άξονα ΒΟΑΚ, τμήμα Γούρνες – Χερσόνησος» και «Αναβάθμιση και βελτίωση οδικού τμήματος Πάνορμος – Εξάντης του ΒΟΑΚ στον Ν. Ρεθύμνου».

Η υλοποίηση των παρεμβάσεων θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της προσπελασιμότητας των περιοχών κατά μήκος του ΒΟΑΚ, με σημαντικά αποτελέσματα στην οικονομία ολόκληρης της Περιφέρειας Κρήτης, κυρίως σε σχέση με την αγροτική αλλά και την τουριστική ανάπτυξη.

Η ενδεικτική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 95 εκατ. ευρώ.

4. Κατασκευή συνδέσεων με Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ). Ενίσχυση της περιφερειακής κινητικότητας: Η δράση περιλαμβάνει ένα εμπροσθοβαρές έργο που αφορά την κατασκευή/αναβάθμιση του οδικού άξονα Σίγρι – Καλλονή στη Λέσβο, η οποία στοχεύει στη βελτίωση της προσπελασιμότητας και στην άρση της απομόνωσης της περιοχής.

Η ενδεικτική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 41,5 εκατ. ευρώ.

5. Τοπικές βελτιώσεις στο βασικό (core) σιδηροδρομικό δίκτυο για την εξασφάλιση διαλειτουργικότητας. Στο πλαίσιο της δράσης επιδιώκονται αφενός η υλοποίηση τοπικών βελτιώσεων στο βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο για την εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας της σιδηροδρομικής γραμμής που αφορούν την κατάργηση υφιστάμενων ισόπεδων διαβάσεων των γραμμών, κυρίως σε αστικές περιοχές, και αφετέρου η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης – σηματοδότησης σε σημαντικές συνδέσεις του σιδηροδρομικού άξονα ΠΑΘΕ/Π.

Η ενδεικτική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 41 εκατ. ευρώ.

6. Εγκατάσταση/βελτίωση συστημάτων αεροναυτιλίας και διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας: Στο πλαίσιο της δράσης αυτής επιδιώκονται η βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας στον εθνικό εναέριο χώρο, των συστημάτων αυτοματισμού και αεροναυτιλίας, των συστημάτων επικοινωνιών και η ενίσχυση της ασφάλειας επιβατών, καθώς και η αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας τους, με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών. Η ενδεικτική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ-via

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

shares