Δώσαμε πίσω στην Τουρκία τους δύο Τούρκους στρατιώτες που πιάσαμε στον Έβρο | okoursaros

Δώσαμε πίσω στην Τουρκία τους δύο Τούρκους στρατιώτες που πιάσαμε στον Έβρο

Μοιράσου το άρθρο:

Στην Τουρκία επαναπροωθήθηκαν οι δύο στρατιωτικοί που είχαν συλληφθεί από ελληνική περίπολο στη θέση «Μελισσοκομείο», νότια των Φερών Έβρου.

Η Ελλάδα δεν μπήκε στην λογική των αντιποίνων με την Τουρκία με αφορμή την σύλληψη δύο Τούρκων στρατιωτικών σήμερα το πρωί στην περιοχή Πέπλο στον Έβρο. Οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στις 18:30 (9-9-2018) με στρατιωτικό τζιπ στη γέφυρα στους Κήπους του Έβρου, όπου και παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές.

Οι δύο Τούρκοι ήταν ένας έφεδρος ανθυπολοχαγός και ένας λοχίας. Νεότερα στοιχεία αναφέρουν πως ήταν συνολικά πέντε οι Τούρκοι που μπήκαν στο ελληνικό έδαφος, στο Δέλτα του Έβρου και στην περιοχή με τις καλύβες.

Στην αρχή μπήκαν μέσα και οι 5, αλλά μόλις έγιναν αντιληπτοί από την ελληνική στρατιωτική περίπολο, οι 4 έτρεξαν και μπήκαν στο τουρκικό έδαφος. Μόνο ο ένας λοχίας δεν πρόλαβε και συνελήφθη.

Τότε ξαναμπήκε ο δόκιμος Τούρκος ανθυπολοχαγός να τον αναζητήσει και οι Έλληνες στρατιώτες τον συνέλαβαν αυτόν.

Μάλιστα υπήρξαν και πυροβολισμοί, αν και από το ΓΕΣ διαψεύδεται, στην προσπάθεια που έγινε από την πρώτη στιγμή να υποβαθμιστεί το θέμα.

Οι δυο στρατιωτικοί κρατούνταν στο Στρατόπεδο Βογιατζή στην Καβησό Φερών, όσο γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή τους.

Τι λέει το Γενικό Επιτελείο Στρατού

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή 09 Σεπτεμβρίου 2018 και περί ώρα 11:00,  στην Περιοχή Ευθύνης της 12 Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ), πλησίον του χωρίου Φέρες, 150 μέτρα περίπου από την οριογραμμή, εντός του ελληνικού εδάφους, εντοπίστηκε από ελληνική περίπολο, Τούρκος έφεδρος υπαξιωματικός, φέροντας τον ατομικό οπλισμό του άνευ πυρομαχικών. Περί τις 14:00, εντοπίστηκε στην ίδια περίπου περιοχή και δεύτερος Τούρκος στρατιωτικός (Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός), ο οποίος δεν έφερε οπλισμό, ούτε πυρομαχικά.

Σε έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος, παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους ο δε δεύτερος, ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου, εντός του ελληνικού εδάφους. Στους 2 Τούρκους στρατιωτικούς, έγιναν ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Διαπιστώθηκε η υψηλή ετοιμότητα, η άμεση αντίδραση των ελληνικών τμημάτων προκάλυψης, καθώς και η σωστή λειτουργία του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου.  Κατόπιν επαφής των Διοικητών Ταγμάτων Προκάλυψης, ολοκληρώθηκε η παράδοση των 2 στρατιωτικών στην Τουρκία στις 18:30.

Διαπραγμάτευση Καμμένου-Ακάρ

Στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων ενεπλάκησαν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ.

Πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν ότι τα επεισόδια αυτού του είδους θα αντιμετωπίζονται όπως “αντιμετωπίζονταν πάντα αυτά τα θέματα”, πριν την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους.

Είναι προφανές η Αθήνα δεν λειτουργεί με λογική αντιποίνων, για όσα έκανε το καθεστώς Ερντογάν, πρόσφατα, στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Σύμφωνα με κάποιες πηγές μάλιστα έχει ήδη υπάρξει επαφή σε υψηλό επίπεδο με την τουρκική πλευρά στην οποία εστάλη το μήνυμα ότι η Ελλάδα λειτουργεί με άλλο σκεπτικό.

shares