Νέες αιτήσεις ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο | okoursaros

Νέες αιτήσεις ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Μοιράσου το άρθρο:

Σε λειτουργία από σήμερα η πλατφόρμα υπαγωγής – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ωφελούμενοι – Δείτε τη διαδικασία…

Από σήμερα ενεργοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δηλώσεις Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), για όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν ώς χθες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρινίζει ότι υποχρέωση υποβολής αίτησης έχουν και όσοι είχαν ενταχθεί στο κατά το παρελθόν, προκειμένου να αξιολογηθεί η υπαγωγή τους με βάση τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2017.

Όσοι δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια ένταξης, θα μπορούν να αξιοποιούν το ΚΟΤ ώς τις 30 Νοεμβρίου 2018, οπότε και θα έχει παρέλθει ένας μήνας (όπως προβλέπει ο νόμος) από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε όλη τη χώρα, μετά και την παράταση που δόθηκε ώς τις 30 Οκτωβρίου για τις πυρόπληκτες περιοχές.

Ενημερωθείτε αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) σε 6 βήματα

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργο Πατούλη, προκειμένου να ενημερώσει άμεσα τις δημοτικές αρχές για την επιτακτική ανάγκη συγκρότησης επιτροπών αξιολόγησης αιτημάτων για επανασύνδεση ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους δημιουργήθηκε ειδικός λογαριασμός για την παροχή εφάπαξ βοηθήματος επανασύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα.

Η αρμοδιότητα εξέτασης των σχετικών αιτημάτων εκχωρήθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με απόφαση δημάρχου, συστήνονται επιτροπές αξιολόγησης από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, του ΔΕΔΔΗΕ και του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Με δεδομένο ότι είναι δύσκολη η διαβίωση χωρίς ρεύμα, έστω και για μία μέρα, καλούμε τους δήμους να συγκροτήσουν άμεσα τις επιτροπές και να εξετάζουν τα αιτήματα με ταχύτητα, ώστε να ολοκληρώνεται γρήγορα η διαδικασία», καταλήγει η επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος.

shares