Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνετε σεξ για πρώτη φορά | okoursaros

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνετε σεξ για πρώτη φορά

Μοιράσου το άρθρο:

Τι αποκαλύπτει βρετανική έρευνα

Η ολοκλήρωση της ερωτικής πράξης στις πολύ νεαρές ηλικίες είναι κάτι που ίσως το μετανιώσουν οι έφηβοι στο μέλλον, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που μελετά τη βρετανική σεξουαλική συμπεριφορά.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των γυναικών και το ένα τέταρτο των ανδρών που βρίσκονται στην εφηβεία ή μόλις διανύουν τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους, παραδέχτηκαν ότι δεν ήταν ”η κατάλληλη στιγμή” όταν έκαναν για πρώτη φορά σεξ. Στη συγκεκριμένη έρευνα, ονόματι NATSAL (National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles) συμμετείχαν 3.000 νέοι τη διετία 2010-2012

Τα αποτελέσματα

Οι απαντήσεις έδειξαν ότι σχεδόν το 40% των νεαρων γυναικών και το 26% των νεαρών ανδρών δεν αισθάνονται ότι η πρώτη σεξουαλική τους εμπειρία συνέβη ”την κατάλληλη στιγμή”.

Οι περισσότεροι, μάλιστα. ανέφεραν ότι ήθελαν να «ήταν για περισσότρο καιρό παρθένοι» . Ελάχιστοι δήλωσαν ότι θα έπρεπε να το είχαν κάνει νωρίτερα.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες είχαν κάνει σεξ όταν ήταν 18, ενώ το μισό δείγμα (1500 νέοι και νέες) είχαν ολοκληρώσει ερωτικά, στην ηλικία των 17. Το ένα τρίτο των παιδιών έκανε σεξ για πρώτη φορά πριν κλείσει το 16ο της ηλικίας του.

Αυτό που εντυπωσιάζει, όμως είναι ότι το 50% των συμμετεχόντων παραδέχτηκε ότι δεν είχαν συναινέσει στον απόλυτο βαθμό, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ήταν νηφάλιοι. Μια στις πέντε γυναίκες, μάλιστα κι ένας στους δέκα άνδρες, ανέφεραν πως πιέστηκαν από το σύντροφό τους να κάνουν έρωτα, χωρίς πραγματικά να το θέλουν.

Ο ιδρυτής της Natsal Κάγιε Γουίλινγκς εξηγεί πως κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Άλλο μπορεί να είναι έτοιμο στα 15, ενώ άλλα να μην είναι έτοιμα στα 18.

«Τα ευρήματά μας διαβεβαιώνουν την επικρατούσα αντίληψη ότι οι γυναίκες κάνουν για πρώτη φορά σεξ χάρη στην πίεση που δέχονται από τους συντρόφους τους», συμπληρώνει η ερευνήτρια Μελίσα Πάλμερ

«Το θετικό είναι ότι το 90% κάνουν σεξ με αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης», συνεχίζει.

Είπε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία πρέπει να εξοπλίζει τους νέους με τις κατάλληλες ικανότητες διαπραγμάτευσης ώστε να μπορούν να έχουν ασφαλείς και θετικές πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

Εάν νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε σεξ, ρωτήστε τον εαυτό σας:

  • Αισθάνομαι όμορφα
  • Αγαπώ τον/την σύντροφό μου;
  • Με αγαπά τόσο πολύ εκείνος/εκείνη;
  • Έχουμε μιλήσει για τη χρήση προφυλακτικών, ώστε να προστατευθούμε από τα ΣΜΝ και τον HIV, και συμφωνήσαμε;
  • Έχουμε οργανωθεί κατάλληλα για να προστατευθούμε από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη;
  • Μπορώ να πω όχι και να μην υπάρξει πρόβλημα με αυτόν/αυτή;

Εάν απαντήσατε ναι σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, η στιγμή μπορεί να είναι η κατάλληλη. Αν απαντήσετε ναι σε κάποια από τις παρακάτω ερωτήσεις όμως , μπορεί να μην είναι έτσι:

  • Νιώθω πίεση;
  • Μήπως το μετανιώσω μετά;
  • Θα κάνω σεξ μόνο για να εντυπωσιάσω τους φίλους μου;
  • Θα κάνω σεξ μόνο για να κρατήσω κοντά μου τον/την σύντροφό μου;

Άρα, οι δεύτερες σκέψεις οδηγούν σε ασφαλή μονοπάτια.

Πηγή: BBC /huffingtonpost
shares