Στουρνάρας: Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη | okoursaros

Στουρνάρας: Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη

Μοιράσου το άρθρο:

[ecp code=”adsense”]

To κεφάλαιο Grexit έχει κλείσει.

«To κεφάλαιο Grexit έχει κλείσει οριστικά», τονίζει ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, και πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Οre.

O κ. Στουρνάρας καθησύχασε τους επενδυτές αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη βούληση της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Έκρουσε ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου ως προς το κόστος της προσφυγικής κρίσης το οποίο πρέπει να αναθεωρηθεί μιας και η εκτίμηση του περασμένου Δεκεμβρίου για κόστος της προσφυγικής κρίσης ύψους 600 εκατ. «βασιζόταν στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ήταν χώρα διέλευσης προσφύγων μόνον».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν όχι επειδή το ζητούν οι πιστωτές, αλλά επειδή είναι απαραίτητες για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. «Χρειαζόμαστε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα στο οποίο όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, πληρώνουν όσα οφείλουν».

Εξέφρασε επιπλέον την επιθυμία του να υπάρξει μια νέα προσέγγιση «πιο φιλελεύθερη» ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις και αυτό όπως είπε είναι ιδιαίτερα σημαντικό, «γιατί στην Ελλάδα χρειαζόμαστε περισσότερες άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις».

«Οι ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να έλθουν ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία θα επέτρεπε την ανάπτυξη του τομέα των ακινήτων, μέσω της αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου. Για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, θα πρέπει να κάνουμε ορισμένες αλλαγές στη νομοθεσία για τις χρήσεις γης. Αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη».

Ο κος Στουρνάρας έδωσε την συνέντευξη στο περιθώριο των εργασιών της περιφερειακής συνόδου χωρών της Ευρώπης, της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής του Boston Consulting Group.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 200 ειδικοί του τραπεζικού τομέα και του τομέα της οικονομίας, καθώς και εκπρόσωποι των θεσμών και της βιομηχανίας, με σκοπό να συζητήσουν ζητήματα ανάπτυξης, καθώς και τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στους συγκεκριμένους τομείς.

[ecp code=”adsense300250″]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

shares