Το μινόρε της αυγής: Η ιστορία του τρυφερού τραγουδιού που ερμήνευσε ο Μάρκος Βαμβακάρης | okoursaros

Το μινόρε της αυγής: Η ιστορία του τρυφερού τραγουδιού που ερμήνευσε ο Μάρκος Βαμβακάρης

Μοιράσου το άρθρο:

Στο άκουσμα της λέξης «ρεμπέτικο τραγούδι» δεν μπορεί παρά να έρθει στο μυαλό μου εκείνος ο σπουδαίος Έλληνας μουσικός που έγραψε τη δική του μεγάλη ιστορία στη μουσική. Ο Μάρκος Βαμβακάρης…

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Ο Πατριάρχης του Ρεμπέτικου, ο άνθρωπος που καθιέρωσε την ορχήστρα με μπουζούκια και μπαγλαμάδες, γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1905.

Ήταν αρκετά μικρός όταν άρχισε να έρχεται σε  επαφή με τη μουσική, καθώς ο πατέρας του έπαιζε πίπιζα κι ο παππούς του έγραφε τραγούδια. Του άρεσε να τους ακολουθεί σε διάφορα πανηγύρια παίζοντας ο ίδιος νταούλι. Στα 12 του χρόνια, όμως,  προκάλεσε ένα ατύχημα που τον ανάγκασε να φύγει για τον Πειραιά. Μια μέρα,  παίζοντας έσπρωξε ένα μεγάλο βράχο, ο οποίος κύλησε κι έπεσε πάνω σε ένα σπίτι. Όταν άρχισε να τον ψάχνει η αστυνομία, ο μικρός Μάρκος τρόμαξε πολύ και έτσι μπήκε λαθρεπιβάτης σε ένα πλοίο με προορισμό τον Πειραιά. Σύντομα τον ακολούθησε και η οικογένειά του.

Στον Πειραιά ο Βαμβακάρης άρχισε να ασχολείται με διάφορες δουλειές, χωρίς όμως να βρει κάποια που να του αρέσει ιδιαίτερα. Εκείνη την εποχή  γνώρισε και παντρεύτηκε την Ζιγκοάλα – με την οποία αργότερα χωρίζει. Τότε άρχισε να γράφει τραγούδια. Δημιούργησε μαζί με το Γιώργο Μπάτη, τον Ανέστη Δελιά και το Στράτο Παγιουμτζή το πρωτοποριακό σχήμα «Η τετράς η ξακουστή της Πειραιώς». Ο δρόμος για να γίνει ευρέως γνωστός είχε ήδη ανοίξει…

Τα δισκογραφημένα τραγούδια του είχαν τεράστια επιτυχία κι αυτό βοήθησε να γίνει το ρεμπέτικο περισσότερο γνωστό. Γι`αυτό το λόγο θεωρείται ο «Πατριάρχης» του ρεμπέτικου. Ο Βαμβακάρης καθιέρωσε την ορχήστρα με μπουζούκια και μπαγλαμάδες, παραμερίζοντας την προηγούμενη λαική ορχήστρα των σαντουροβιολιών.

Το μινόρε της αυγής είναι  από τα πιο αγαπημένα τραγούδια που ερμήνευσε ο Μάρκος Βαμβακάρης. `Ενα ρεμπέτικο τραγούδι που δημιουργήθηκε το 1936 με στίχους του Μίνωα Μάτσα και μουσική του Σπύρου Περιστέρη. Η πρώτη εκτέλεση έγινε από τον Απόστολο Χατζηχρήστο, τον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Γιάννη Σταματούλη.

Έχει επίσης ερμηνευτεί και από τη Σωτηρία Μπέλλου, τον Γιώργο Νταλάρα, την Χαρούλα Αλεξίου, την Ελευθερία Αρβανιτάκη και από πολλούς άλλους.

Ξύπνα, μικρό μου, κι άκουσε
κάποιο μινόρε της αυγής,
για σένανε είναι γραμμένο
από το κλάμα κάποιας ψυχής.

Το παραθύρι σου άνοιξε
ρίξε μου μια γλυκιά ματιά
Κι ας σβήσω πια τότε, μικρό μου,
μπροστά στο σπίτι σου σε μια γωνιά.

Πηγή

shares